Prijs voor ‘De herontdekking van de polder’!

in Uncategorized

Vrijdagavond is voor de elfde keer de De Loep uitgereikt, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistieke producties. De onderzoeksgroep energie & klimaat waarvan ik deel uitmaak ontving de Aanmoedigingsprijs 2014 voor ‘De herontdekking van de polder’.

De prijs (voor onderzoeksjournalisten niet ouder dan 30 jaar) werd in Kortrijk uitgereikt aan Belia Heilbron, Thomas Muntz, Huib de Zeeuw en mijzelf. Wij werken als onderzoeksgroep energie & klimaat voor De Groene, De Onderzoeksredactie en De Correspondent.

In het verhaal hebben we de onderhandelingen gereconstrueerd die hebben geleid tot het SER energieakkoord. Bij de nominatie schreef de jury: ‘Uiterst gedetailleerd inzicht in hoe de poldercultuur werkt door talloze gesprekken verkregen. En nog eens spannend en leesbaar geschreven ook.’

De Loep is dé prijs voor onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland. Uit het juryrapport:

‘De VVOJ heeft de prijs ingesteld om collega’s aan te moedigen en het genre te stimuleren. In een medialandschap waar (te dure) overnames, samenvoeging van titels, bezuinigingen in de omroep en vervluchtigende verdienmodellen bij de dag- en weekbladen het klimaat bepalen, is onderzoeksjournalistiek geen vanzelfsprekende zaak.’

Over de inzendingen voor de Aanmoedigingsprijs:

‘De jury werd getroffen door de hoge kwaliteit van de inzendingen voor de aanmoedigingsprijs, van studenten van het postgraduaat in Mechelen tot jonge duo’s en onderzoekscollectieven: er leeft een duidelijk onderzoeksjournalistiek bewustzijn bij veel jonge collega’s. Zij en anderen waagden zich aan niet voor de hand liggende onderwerpen: zandroof in de Filippijnen, CO2-emissies, energiepolitiek.’

Het volledige verhaal is hier te lezen. Vorige week publiceerde onze onderzoeksgroep een nieuw verhaal over de Europese energiechaos.

Ik had binnen de onderzoeksgroep de leiding over het onderzoeksproject en ik schreef ‘De herontdekking van de polder‘. Vanuit De Onderzoeksredactie was Marcel Metze nauw bij het project betrokken, vanuit De Groene ondersteunden Xandra Schutte en Evert de Vos de productie. Ik schreef een gedetailleerd verslag van het onderzoek, dat verschijnt in het jaarboek van de VVOJ.

In de categorie tekst won Geert Sels van de Standaard de prijs voor zijn artikelenreeks over het lang nagenoeg onbekend gebleven verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Loep 2014 voor de beste audiovisuele productie werd toegekend aan Aart Zeeman (KRO-NCRV Brandpunt) en Siebe Sietsma (RTL Nieuws) voor hun producties over met toeslagen frauderende Bulgaren.

Kijk hier voor een overzicht van de prijzen.