Maak verborgen subsidies zichtbaar

in De Groene Amsterdammer, duurzaamheid

Als de economie een groot schip is, en je betaalt de kapitein om de koers te verleggen in de richting van duurzaam land is het een beetje raar hem tegelijkertijd geld toe te stoppen om zijn schip op de oude koers te houden. De arme man zou waarschijnlijk schizofreen worden. Toch is dit precies wat we van de Nederlandse economie vragen.

Het rijk subsidieert duurzame energie, wat gestaag maar langzaam zijn vruchten afwerpt. Groene opwekkers zijn nu nog relatief duur, maar zullen steeds goedkoper worden omdat bepaalde opstartkosten al zijn uitgegeven (de bekabeling voor een windpark op zee) en omdat opwekkers steeds geavanceerder en efficiënter worden. Het tijdelijk subsidiëren van technologieën die de samenleving in een gewenste richting helpen is gerechtvaardigd: het is een investering in de toekomst. Met de toenemende schaarste en stijgende prijs van fossiele brandstoffen zullen groene opwekkers op den duur rendabel worden (wind op land kan nu al bijna met grijze stroom concurreren, zie ‘Grote molens, klein land‘).

Maar ondertussen krijgt de fossiele sector nog steeds geld toegestopt… Lees bij De Groene verder over dit tegenstrijdige economisch beleid en wat we eraan kunnen doen.

Beeld: Flickr