‘De herontdekking van de polder’ genomineerd voor een Loep!

in De Groene Amsterdammer

SER2
De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) heeft gisteren de nominaties voor de Loep 2014, de prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied, bekendgemaakt. Belia Heilbron, Jelmer Mommers, Thomas Muntz en Huib de Zeeuw zijn genomineerd met ‘De herontdekking van de polder’, volgens de jury een ‘uiterst gedetailleerd inzicht in hoe de poldercultuur werkt’.

In het verhaal hebben Heilbron, Mommers, Muntz en De Zeeuw, die voor De OnderzoeksredactieDe Groene Amsterdammer en De Correspondent actief zijn als onderzoeksgroep op het gebied van energie en klimaat, de onderhandelingen gereconstrueerd die hebben geleid tot het SER energieakkoord. Bij de nominatie schreef de jury: ‘Uiterst gedetailleerd inzicht in hoe de poldercultuur werkt door talloze gesprekken verkregen. En nog eens spannend en leesbaar geschreven ook.’

Het verhaal is genomineerd in de categorie ‘aanmoedigingsprijs’ (net als vorig jaar het dossier ‘Land van gas en kolen‘). De andere genomineerden in de categorie aanmoedigingsprijs (journalisten tot en met 30 jaar) zijn Leonie van Nierop voor NRC Handelsblad en Maxie Eckert en Koen Baumers voor De Standaard en Het Nieuwsblad.  Kijk hier voor alle nominaties.

Mommers had binnen de onderzoeksgroep de leiding over het onderzoeksproject en hij schreef ‘De herontdekking van de polder‘. Vanuit De Onderzoeksredactie was Marcel Metze nauw bij het project betrokken, vanuit De Groene ondersteunden Xandra Schutte en Evert de Vos de productie. Een gedetailleerd verslag van het onderzoek verschijnt dit jaar in het jaarboek van de VVOJ.

De Loep wordt op 7 november uitgereikt.

Beeld Paul Nijhuis / ANP / copyright de fotograaf en De Groene Amsterdammer